Hvilken dyne skal jeg vælge?

Sådan vælger du dyne

Det kan være svært at vælge en dyne og vælger du den forkerte, kan det have stor indvirkning på hvor godt du sover og hvor frisk du er når du vågner.j Det har stor betydning at du har det ideelle soveklima, så du kan vågne frisk og veludhvilet. Det er derfor vigtig at sætte sig ind i mulighederne for valget af den rigtige dyne. Skal det være en sommerdyne eller helårsdyne, måske en dobbeltdyne. Hvorfor vælge en dundyne fremfor en syntetisk. Der er mange muligheder og vi er klar til at hjælpe.

 

Sommer- eller vinterdyne?

Det er en rigtig god idé at have en sommer- og en vinterdyne fordi temperaturen løbende svinger i soveværelset afhængig af årstid. Hvis du sover med en forkert dyne, går det ud over din søvn. En sommerdyne har meget mindre fyld end en vinterdyne, hvilket også gør den lidt billigere at anskaffe. En sommerdyne vil føles let og behagelig i sommermånederne. En vinterdyne derimod har mere fylde og holder bedre på kropsvarmen - ideelt til årets kolde måneder.

 

Hvor stor skal dynen være?

Vi kender alle til, at hvis man fryser om fødderne, så fryser man i hele kroppen. Derfor er det vigtig, at man vælger den rigtige længde på sin dyne. Som tommelfingerregel skal dynen være mindst 30 cm længere længere end dig og lige så bred som sengen. Så op når du at den kan "pakkes" rundt om kroppen. Hvis man overvejer en dobbeltdyne, er det en god idé at kende ens partners behov. Vi er jo alle forskellige og har forskellige kropstemperature. Også her er det en god idé at vælge en dobbeltdyne, der er lige så bred som sin seng.

 

Fyld og vægt

Vi har alle hørt om bæreevne når man snakker dyner. En høj bæreevne er udtryk for dunenes isoleringsevne og indhold. Jo højere bæreevne desto bedre kvalitet i og med at fyldet er let, luftigt og isolerer godt. Vi ved godt det lyder lidt ulogisk at kvalitet kan indeholde luft. Men det er vigtigt at fjerne spændstige fremfor store flade fjer. Det er en god ting at kigge på deklarationen på dynen, da der også findes forskellige dun typer. Edderfugle dun har den bedste isoleringsevne, derefter kommer gæs og til sidst ænder.

 Guide til den rigtige dyne

Hvad er Vår?

Der findes vår af forskelligt kvalitet, men i sidste ende handler det om smag og behag. Der er silke eller bomuldssatin – bomuldscambric til bomuldsbatist og sådan kunne man blive ved. Sørg altid for at kigge på dynes etiketter, de siger meget om dynen.

 

Allergi

Hos Sengekompagniet har vi mange dyner, der er allergivenlige. Vi har syntetiske dyner, som er fremstillet af polyesterfibre og som kan virke tungere end dun. Er dynen mærket med ”Nomite” er det en garanti for at støvmider ikke kan leve i din dyne, de kan simpelthen ikke trænge ind i våret.

 

Hvad betyder de forskellige mærker?

En dyne har mange betegnelser, som kan være en god idé at vide lidt mere om. Vi gør en stor dyd i at have miljøvenlige dyner, derfor har vores dyner mærket Oeko-tex, hvilket er din garanti for, at der ikke er restkemikalier i dynen. RDS betyder, at dyrene ikke er tvangsfodret og ikke er plukket levende. Desuden er dunene et biprodukt fra madindustrien. Downfresh greenline indikerer at dunene er vasket og tørret efter de strenge internationale regler.

 

Kan man vaske sin dyne?

Svaret er selvfølgelig ja. Men husk at have god tid når du bestemmer dig for at dynen skal vaskes. Selve vasken tager ikke lang tid, men tørringen tager tid. Man afgiver ca ½ liter væske når vi sover, som blandt andet opfanges i vores dyne, derfor er det vigtigt at vaske sin dyne for at bevare den optimale dyne. Vi anbefaler at man vasker 4 til 6 gange på et år. Det er vigtig at man kun vasker ved 60 grader – støvmider dør ved 55 grader - og brug kun enzymtfrit vaskepulver så bevarer du dunenes naturlige fedtoverflade og de klasker ikke sammen. I Sengekompagniet forhandler vi et specielt vaskemiddel til brug for dynevask. Når dynen skal tørres gøres det i en tørretumbler, put gerne nogle tennisbolde med ind for at "slå" på dynen - derved bliver fjerene løsnet fra hinanden. Tag den løbende ud og ryst den grundigt, det giver det bedste resultat. Et lille tip er at veje sin dyne inden vask, og når man tror dynen er færdig, skal den gerne veje det samme. Er den tungere er den ikke tør endnu og det er meget vigtigt, at dynen er HELT tør før brug.

 

Tilbage til FAQ