Vælg den rigtige dyne
Det er vigtigt at du vælger den rigtige dyne for at få en optimal søvn. Du skulle jo gerne vågne veludhvilet og frisk til dagens gerninger. Men hvad skal du vælge - det kan måske være lidt svært at finde ud af. For hvad er en god dyne til netop dig og hvilken type dyne skal du vælge?
Hvad skal du tage højde for ved valg af dyne?
- Temperaturen i soveværelset har en stor betydning. Hvis du eksempelvis sover med vinduerne åbne om vinteren og rummet derfor er meget koldt, skal du bruge en varmere dyne, end hvis du sover med vinduerne lukket og varme på radiatorerne.
- Din kropstemperatur har en betydning. Er du en person med en høj kropstemperatur, skal du have en lettere dyne, end hvis du har en tendens til at fryse - her vil en tykkere og fyldigere dyne været det rigtige valg.
- Da vi har forskellige præferencer til hvor varmt vi vil have det under dynen, skal dette naturligvis også med i overvejelserne. Det er de færreste der ønsker at vågne sveddryppende, men, præcis hvor varm dynen skal være, er langt hen ad vejen et individuelt valg.
- Skal dynen være tung eller let? Det findes der mange meninger om. Typisk vil en tung dyne være en smule varmere end en let dyne, da fyldet oftest er en smule anderledes og kroppen bliver omsluttet mere end ved en let dyne. Dundyner med småfjer er oftest tungere end fiberdyner og det er derfor et spørgsmål om, hvilken følelse du foretrækker.
- Dynes størrelse? Det har en betydning for de fleste. De færreste synes det er rart at fødderne stikker ud i fodenden. Du bør derfor overveje om du skal have en dyne på 200 cm eller 220 cm - valget afhænger af din højde. Hvis du er 190 cm høj, vil det være en fordel at have en dyne der er 220 i længden.
Vi har prisgaranti
Hvis du mod forventning skulle finde samme produkt billigere et andet sted, kan prisgarantien dække. Klik på logoet for at læse om vores prisgaranti.
Dun dyne
En dundyne består af naturfyld enten i form af andedun, gåsedun, edderdun eller moskusdun. Dyner med naturfyld er kendetegnet ved at være lette og med høj isoleringsevne. Samtidig har naturfyldet også har en god evne til at være åndbart. Det betyder at overskudsvarmen nemt ledes væk og temperaturen under dynen holdes på et behageligt niveau.
Naturfyldsdyner fås som både sommer, vinter og helårsdyner. Har du allergi, behøver du ikke være nervøs for at vælge en dyne med naturfyld - der findes mange dyner med naturfyld, der er ligeså allergivenlige som dyner med syntetisk fyld.
-
Fyldig: Dundyner er ofte mere fyldige end silke- og fiberdyner.
-
Let: Da dun i sig selv ikke har den store vægt, vil en dundyne ofte føles let.
-
Volume: Dundyner kræver en stor mængde dun, hvilket giver en højere volume.
-
Vaskbar: Dundyner kan vaskes, men bør kun vaskes efter behov.
-
Allergi testet: Nogle dundyner er allergitestede og godkendt. Så du behøver ikke frygte allergi ved køb af dun.
-
Isolerende: Dundyner er utroligt gode til at omslutte kroppen, og derfor er disse mere isolerende.
-
Årstids bestemte varme egenskaber: Dundyner kan vælges som sommer-, helårs- og vinterdyner.
Fiber dyne
En fiberdyne er et godt og ofte et billigt alternativ til en dundyne. Fiberdyner er lette og de bruges ofte som sommerdyner, da de har en god egenskab til at transportere sved væk fra kroppen, så du holdes kølig hele natten og får en god nattesøvn.
Fiberdyner er allergivenlige og kan tåle gentagen og hyppigere vask, end allergivenlige dundyner kan. Hvis man har allergi og vil være helt sikker på, at dynen tager højde for dette, vil en fiberdyne være den helt perfekte dyne til dig.
-
Vaskbart: Tåler hyppig vask.
-
Allergivenlig: En fiberdyne tåler hyppig vask hvilket gør den meget allergivenlig.
-
Let: Fiberdyner er utroligt lette og derfor meget behagelige.
-
Isolerende: Fiberdyner kan være lige så gode til at isolere som eksempelvis dundyner.
Bambus dyne
Bambusdyner er kendetegnet ved at have gode absorberende og fugtafgivende egenskaber hvilket giver en temperaturregulerende følelse. Det betyder at dynen vil føles kølig når det er varmt, og den vil føles varm når det er køligt.
Dens absorberende egenskaber vil sikre at miljøet omkring sengen vil føles mere tørt. Et tørt miljø i og omkring sengen sikre også at husstøvmider ikke trives, da husstøvmider trives bedst i fugtige miljøer f.eks. bomuld.
En bambusdyne er derfor et rigtig godt alternativ til dig, der ønsker en dyne i naturfyld, men som ikke ønsker dun. En dyne i bambus er også fra naturens side antistatisk.
-
Let: Bambusdyner er naturligt lette og behagelige at sove med.
-
Tynd: Bambus dyner er ikke så fyldige som dun- og fiberdyner.
-
Ventilerende: Bambusdyner har en fantastisk evne til at ventilere.
-
Temperatur regulerende: Bambus er fugt og svedtransporterende, og den vil derfor være kølig når det er varmt og varm når det er koldt.
Se udvalget af bambusdyner her
Silke dyne
Silkedynen er det perfekte alternativ til dundynen. Silkedynen har fantastiske egenskaber når det kommer til at lede sved og fugt væk fra kroppen, og så er den mere åndbar, hvilket giver en rar og tør fornemmelse under hele din nattesøvn.
Silkedyner fås i væld af forskellige størrelser og fyldmængder hertil en række valgmuligheder til dynevår i bambus og kæmmet bomuld. Der er derfor en fantastisk mulighed for at finde lige den dyne der passer til dig.
-
Let: Silke er fra naturen et let materiale hvorfor en silkedyne er meget let sammenlignet med andre.
-
Tynd: Silkedyner er ikke ligeså fyldige som dun- og fiberdyner.
-
Ventilerende: Silke har fra naturens side en fantastisk evne til at ventilere.
-
Temperatur regulerende: Silke har en fantastisk evne til at holde dig kold når det er varmt, og varm når det er koldt.
-
Årstids bestemte varme egenskaber: Silkedyner fås som sommer, vinter og helårsdyner.
-
Skal kun luftes: Silkedyner skal ikke vaskes, men blot luftes. De kan renses, hvis behovet opstår.
Se alle Sengekompagniets dyner her!
Forklaring på mærkninger
NOMITE er din sikkerhed for, at din dyne også er god for dig, der er allergisk overfor husstøvmider. Dette sikres ved, at dyne- og pudevår er så tætvævet at husstøvmider ikke kan trænge ind i dynen, du kan derfor trygt købe en dundyne, når denne bære NOMITE certificeringslogoet.