Hvilken seng skal jeg vælge?
Når man har beslutte sig for at købe en ny seng, kan det være en god ide, eventuelt sammen med en af vores dygtige sælgere, at prøve at få afdækket de mest basale ønsker hurtigst muligt. Med et sådan tiltag kan man gøre valgprocessen meget lettere samt mere transparent og overskuelig.
En af de klassiske fejl mange begår, er at de tror at de skal undersøge alt, om alle senge, samt at der kun findes en eneste seng, der er perfekt. Dette er langt fra tilfældet, da der er mange producenter der producere meget ensartet produkter og der derfor sandsynligvis er mange forskellige løsninger, der kan opfylde netop dit behov. Derfor behøver man ikke altid at søge bredt, hellere få defineret ens ønsker og arbejde i den rigtige retning fra start. Den første indgangs vinkel, med at undersøge alt, vil gøre, at det meget hurtigt bliver et uoverskueligt projekt. Vælger man den sidste fremgangs måde I stedet, hvor man lige gør sig nogle lidt større overvejelser og får lavet nogle fra og tilvalg, vil det lette processen. En seng er trods alt en stor del af daglige velbefindende.
Guide: Sådan vælger du den rigtige seng
En af de første ting man bør tænke over, er hvad der har bevirket at man ønsker sig en ny seng. Det kan f.eks. være fordi den nuværende seng simpelt hen er blevet for gammel, man får ondt i dele af kroppen i sin nuværende seng, at pladsbehovet har ændret sig til en anden størrelse eller et simpelt ønske om en ny seng i et nyt design. Der kan være mange grunde til at skifte seng, Uanset grund er det en god ide at huske på, hvad der har været godt og hvad der har været skidt. Derefter består den overordnede valgprocess i princippet af fem basale valg, for der igennem at kunne retnings bestemme det endelige valg og undgå en masse forvirring og spildtid. Det er meget vigtigt at huske sine fravalg når de er truffet og prøve at lade være med at vende tilbage, for der var som regel en god grund til fravalget i første omgang.
Gør nogle tanker på forhånd
Hvis I vælger at besøge en special sengebutik, hvilket er en god ide, kan man lige så godt udnytte butikkens konsulenter til at spare med. Fordelen ved en special sengebutik er, at den ofte har et bredt sortiment, så alle løsningstyper er tilgængelige. Derud over kan konsulenterne ofte udfordre ens tankesæt og vejlede omkring konsekvenserne ved div. fravalg og tilvalg. Derfor er det vigtigt at være ærlig. Sig fra hvis noget er grimt, føles forkert, dårligt, er i et forkert prisleje etc., når man besvarer og spørger til forskellige ting. Det er vigtigt at huske på, at konsulenter arbejder ud fra de informationer i fodrer ham/hende med, og kun er interesseret i at finde det i er på udkig efter. Husk på at jo bedre værktøjer i giver konsulenterne jo større er chancen for at finde den helt rigtige seng.
Gode råd til valg af seng:
Trin 1: Design/visuelle fremtoning:
For at tage hul på hele valgprocessen, kan det vare smart at starte med de mere håndgribelige ting. Start ud med at finde ud af, hvilket fysisk udtryk man ønsker sin seng skal udstråle. Dybest set skal man vælge mellem sengeramme, boksmadras eller kontinental løsning. Når dette valg er truffet, kan man dykke dybere ned i de muligheder der er i netop denne kategori, enten alene eller med hjælp fra os.
Trin 2: Funktionen:
Her kan man igen forholdsvis hurtigt lave nogle fra- og tilvalg, gerne i samarbejde med vores konsulenter, der kan forklare konsekvenserne af de forskellige valgmuligheder. Hvis man overvejer elevation, hvad ligger der så til grund for ønsket. Hvilke behov forventer man det opfylder og hvordan. Derudover hvilke fordele og ulemper har valget i forhold til en konventionel seng og hvor mange funktioner har man brug for. Skal der kun være nakke/ryg løft eller også ben løft, skal den kunne højde justere etc. derudover kan man vælge om elevationsbundene skal være manuelt betjent eller elektrisk betjent, hvis ja, skal det evt. så være trådløst. det er vigtigt at gennemtænke disse ting inden valget træffes.
En anden funktion man kunne overveje, er opbevaring under sengen, skal det være en seng med skuffer, et magasin under sengen eller en sengetøjsskuffe/bedroller. der er mange muligheder og kvaliteter, så tænk over hvor ofte funktionen skal bruges og til hvad samt står investeringen mål med den ekstra plads man opnår. Husk at undersøge om der overhovedet er plads til at komme til og trække eneventuel skuffe ud.
Trin 3 Comfort/madras type:
Når man skal vælge madras type er det vigtigt at holde for øje at der ikke er nogen typer senge/madrasser der kvalitetsmæssigt er dårligere eller bedre end andre. Det er mere et udtryk for en mavefornemmelse for, hvad man godt kan lide visuelt og følelsesmæssigt. En typisk fejl kan være, Jeg skal ikke have en boksmadras, det er ikke noget for mig. Den boksmadras man har haft før, har muligvis ikke været optimal, men der findes igen rigtig mange forskellige slags og kvaliteter. Den har måske været for billig, forkert i fastheden eller slidt op. Boksmadrasser findes i priser fra 795- til 80.000,- og sådan er det også med alle de andre madrasvarianter. Der er kæmpe kvalitetsforskelle, og der skal man huske at pris og kvalitet ofte hænger sammen, så derfor bør man bruge sin sunde fornuft, når man ser på de forskellige produkter.
Kort sagt kan man vælge mellem 6 basis typer:
- - Fjedre
- - Latex
- - Memoryfoam
- - Forskellige koldskums produkter
- - Futon
- - Vand
Alle med gode, men forskellige egenskaber. Det kan være en god ide at starte med at prøve de forskellige varianter og ud fra den erfaring man får, kan man så vælge type. Når typen er fastlagt, kan man arbejde videre inden for denne og finde den optimale komfort.
Tips til madrasvalg
Vi lever i et informationssamfund, hvor vi er blevet vant til at alting er faktuelt og målbart, for der igennem at opnå det perfekte. Når vi afgiver noget information, forventer vi et præcist svar om hvilken madras der er den helt rigtige til netop dem. Sandheden er at, der er ingen som ved præcist hvilken madras, der er den optimale til den enkelte. Dermed ikke sagt, at der er masser af tommelfingerregler. Men bemærk at det er tommelfingerregler, og ikke videnskabeligt dokumenteret. Der findes også apparater, der kan måle trykfordelingen når man tester madrasser og dermed optimerer støtten fra madrassen og finder den perfekte madras. Problemstillingen er, at hvis man ikke bryder sig om det maskinen finder frem til, bliver resultatet ikke mere rigtigt af den grund. Maskinen kan ikke tage højde for skævheder, vaner og andre skavanker i kroppen, samt vores subjektive holdning til hvad der er behageligt. Derfor vil mange også opleve at få mange forskellige råd i deres søgen efter information, da meget viden bygger på erfaring og antagelser. Grunden er, at vi er mennesker og at vi alle er forskellige. Populært sagt er vi et produkt af os selv og vores livsførelse. Denne har stor indflydelse på vores fysik, skavanker og søvnbehov. Derudover er vi præget af vores miljø, omgivelse og erfaring, så det værste man kan gør er at lade andre vælge for en.
Kort sagt man kan ikke læse sig til, hvilken madras der er den bedste. Man kan få en ide om pris, kvalitet og teorien bag madrasopbygningen, men om man syntes den er god at ligge i, kræver at man kommer i butikken. Derfor er det vigtigt, at man selv deltager aktivt og byder ind, når man prøver de forskellige madrasser, for der igennem med en sparing med en madraskonsulent øger man sandsynligheden for at finde den rigtige løsning betragteligt, da de ofte forstår, hvad man siger og kender forskellene på produkterne. Derfor er det sommetider også fornuftigt at accepterer at madraskonsulenten ikke viser alt i butikken, men selektivt vælger ud fra de informationer og retningslinjer der bliver givet.